Mediciniștii donează sânge şi oferă viaţă
- 78 просмотров
Studenții și rezidenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” participă, astăzi, la o acțiune de donare a sângelui. Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS) în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor și Rezidenților în Medicină au amenajat un punct mobil de recoltare a sângelui la Universitatea noastră.
Pentru a veni în ajutorul bolnavilor din spitale şi pentru că rezervele de sânge niciodată nu sunt suficiente în instituțiile medicale, studenții și rezidenții, dar și angajații Universității, au donat voluntar sânge, dăruind, astfel, o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă.
Acțiunea face parte dintr-un plan de activități organizate de Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui în diverse instituții din întreaga republică, a declarat Natalia Piscorschi, reprezentant CNTS. ”În prealabil, personalul acestora este informat despre importanța actului de donare a sângelui, cât și despre calitățile benefice pentru organism, în special, pentru cel al donatorului”, a spus experta. Punctul mobil de recolare a sângelui se deplasează în orice instituție care autorizează astfel de activități. Natalia Piscorschi a menționat că, în general, rezervele de sânge sunt suficiente, doar că multe dintre componente au termen limitat de valabilitate și periodic trebuie reînnoite.
Elena Colicenco, studentă în anul I, donator, a menționat că atât timp cât sănătatea ne permite, astfel de gesturi sunt demne și binevenite. ”Sunt persoane cu diverse afecțiuni, care au grupa sangvină rară și este omenesc să le venim în ajutor. Mai ales, că suntem viitorii medici și prin misiune trebuie să ajutăm lumea”. Studenta a spus că a mai donat sânge o singură dată, având grupa a II-a negativă.
”De mult timp aveam dorința să donez sânge, dar până astăzi îmi era frică. Acum, însă, simt o ușurare și o plăcere că poate anume sângele meu va ajuta pe cineva sau chiar va salva o viață”, ne-a împărtășit emoțiile Ina Tabanschi, studentă, donator.
Yana Aliohina zice că a aflat despre acțiunea respectivă de la colegi și a decis să vină neapărat pentru a oferi, în acest fel, o susținere și o șansă la viață. ”Am vrut să ajut pe cineva, deoarece viața ne rezervă multe surprize și, dacă aș avea eu nevoie, aș fi bucuroasă să aflu că am fost ajutată, anume, grație unor astfel de inițiative”. Este salutabil și faptul că acțiunea de colectare a sângelui se desfășoară anume printre studenți. De obicei, se consideră că dacă persoana este tânără atunci și sângele este mai bun, mai calitativ și sănătos, a mai spus tânăra.
Cristian Hulub, student donator, a afirmat că este la a III-a donare anul acesta și consideră că doar ajutând pe cineva, poți avea de câștigat tu însuți. Studentul a accentuat beneficiile aduse organismului de pe urma prelevării de sânge. ”Astfel, sângele se împrospătează, imunitatea organismului creşte, se reduce riscul accidentelor vasculare etc.”, a declarat studentul.
Potrivit CNTS, pot dona sânge toți doritorii cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, care sunt perfect sănătoși și duc un mod sănătos de viață. După recoltarea sângelui, fiecare persoană primește un colet cu produse alimentare, care ar compensa caloriile pierdute prin donarea de sânge. De asemenea, conform legislației în vigoare, donatorii beneficiază de o zi de odihnă.
[nggallery id=178]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii